“Unlocking cleaner energy for Europe and the region”

Οι άνθρωποί μας

Διοικητικό Συμβούλιο

Τούλα Ονουφρίου - Πρόεδρος

Η καθηγήτρια Τούλα Ονουφρίου είναι Πρόεδρος της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου και Καθηγήτρια Αξιοπιστίας και Διαχείρισης Υποδομών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεοπληροφορικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι επίσης ιδρύτρια και Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας EMERGE CoE και Ακαδημαϊκός Επισκέπτης στο Imperial College (ΗΒ). Συνδυάζει εμπειρία από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία υδρογονανθράκων διεθνώς όπου κατείχε σημαντικές ηγετικές θέσεις ψηλής ευθύνης (Αντιπρύτανης, Πρόεδρος, Πρόεδρος Τμήματος, Διευθύντρια Έρευνας, Διευθύντρια Ερευνητικού Κέντρου και Ανώτερη Σύμβουλος) και έχει πετύχει σημαντική επαγγελματική δράση, συμβολή και αναγνώριση σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Διετέλεσε μέλος εθνικών συμβουλίων και επιτροπών εμπειρογνωμόνων που συμβουλεύουν τον Πρόεδρο και την κυβέρνηση της Κύπρου σε θέματα στρατηγικής στην ενέργεια, υδρογονάνθρακες, έρευνα, καινοτομία, επιχειρηματικότητα και εκπαίδευση.Διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη συνέργειας ανάμεσα στον ακαδημαϊκό τομέα, τη βιομηχανία και κρατικά τμήματα, μέσα από τη δημιουργία διεθνών και τοπικών δικτύων συνεργασίας, τη διαμόρφωση κοινών βιομηχανικών προγραμμάτων και άλλων σημαντικών ερευνητικών προγραμμάτων. Ηγείται διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, καθώς και από την βιομηχανία. Είναι Πρόεδρος του Eastern Mediterranean Energy Congress Conference & Exhibition – EMC Series, που αρχή έκανε το 2020 στη Λευκωσία, Κύπρο, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Απέκτησε τον διδακτορικό της τίτλο στις Υπεράκτιες Κατασκευές Πετρελαίου με υποτροφία από το Imperial College (ΗΒ) και είναι κορυφαία απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του City University (ΗΒ), από όπου έλαβε το βραβείο Renie. Στις διεθνείς επαγγελματικές διακρίσεις της συμπεριλαμβάνεται το EGYPS 2020 “Women in Energy Leadership Award” για τη περιοχή της Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής ως αναγνώριση της προσφοράς της στον τομέα της ενεργειακής βιομηχανίας, στον ακαδημαϊκό χώρο, στον δημόσιο τομέα καθώς και τις προσπάθειες της για ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στο τομέα της ενέργειας. Επίσης της απονεμήθηκε το Βραβείο Stanley Gray από το Institute of Marine Engineers UK για την καλύτερη δημοσίευση στα θέματα θαλάσσιας τεχνολογίας, καθώς και το εγνωσμένου κύρους SmartEN Marie Curie ITN Programme με θέμα την ‘Έξυπνη Διαχείριση για Βιώσιμο Ανθρώπινο Περιβάλλον’. Έχει προσκληθεί επίσης ως Ομιλήτρια Εμπειρογνώμονας σε πολλά διεθνούς ψηλού επιπέδου Συνέδρια και Εκδηλώσεις, όπως στο Κογκρέσο των ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για θέματα υδρογονανθράκων και την έξυπνη προληπτική διαχείριση συστημάτων υποδομών.

Είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου από τον Μάρτιο του 2014.

Μάικ Ευθυμίου – Μέλος

Έλαβε το πτυχίο και μεταπτυχιακό του από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Manchester και τον διδακτορικό του τίτλο στην Υπεράκτια Μηχανική, επίσης από το Πανεπιστήμιο του Manchester. Εργάστηκε στην Shell για περισσότερα από 30 χρόνια, και συνταξιοδοτήθηκε το 2013 με πιο πρόσφατη ενασχόληση του τη Διεύθυνση των Υπεράκτιων Κατασκευών για Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Μέσα από τη δράση και την εμπειρία του συνέβαλε στην ανάπτυξη της υπεράκτιας βιομηχανίας υδρογονανθράκων όπως :

Ανάπτυξη προδιαγραφών για τον υπολογισμό της συγκέντρωσης πίεσης σε σωληνοειδείς συνδέσεις, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως στις υπεράκτιες κατασκευές και προτείνεται από τα διεθνή πρότυπα ISO 19902, API RP 2A, NORSOK.

Σχεδιασμός υπεράκτιων πλατφορμών με βάση την αντοχή και την αξιοπιστία. Το έργο αυτό έλαβε το βραβείο καλύτερης εργασίας στο OMAE’96 και αποτέλεσε τη βάση για τις πρόνοιες περί αντοχής και τους συντελεστές στο πρότυπο ISO 19902 για τις υπεράκτιες πλατφόρμες.

Το 2002 κέρδισε τον τίτλο Υπεράκτιας Πρωτοπορίας από το Offshore Energy Centre του Χιούστον, ΗΠΑ για την πρωτοποριακή του συμβολή στην ανάπτυξη, ασφάλεια και αξιοπιστία της βιομηχανίας υπεράκτιων κατασκευών.

Ήταν Επικεφαλής Μηχανικός δομικών κατασκευών για τον σχεδιασμό των υπεράκτιων πλατφορμών της Σαχαλίνης 2003-2005. Το έργο αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο αρκτικό έργο και ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ, με σημερινή παραγωγή 400.000 boe. Το 2005 έλαβε το βραβείο Kαλύτερης Eργασίας στο OTC, Χιούστον, σχετικά με τον σχεδιασμό των υπεράκτιων εγκαταστάσεων της Σαχαλίνης.

Είχε πρωτοποριακή συμβολή στην ανάπτυξη της πρώτης πλωτής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Shell, κατέχοντας αρκετά διπλώματα ευρεσιτεχνίας για πτυχές της τεχνολογίας και τον ρόλο της Tεχνικής Aρχής κατά τη διάρκεια του FEED και του λεπτομερούς σχεδιασμού για το turret, τα αγκυροβόλια, τα production risers και τον δομικό σχεδιασμό των topsides.

Ο κ. Ευθυμίου έχει δημοσιεύσει πολλές τεχνικές εργασίες και διπλώματα ευρεσιτεχνίας στους τομείς των σταθερών υπεράκτιων πλατφορμών και των πλωτών συστημάτων. Μετά τη συνταξιοδότησή του από τη Shell το 2013, κ. Ευθυμίου διορίστηκε καθηγητής υπεράκτιων κατασκευών στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου από τον Μάρτιο του 2014.

Γεώργιος Γεωργιάδης – Μέλος

Ο Γεώργιος Γεωργιάδης είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Essex (ΗΒ). Εργάστηκε σε ελεγκτικό οίκο (των Big 4) σε Ηνωμένο Βασίλειο και Κύπρο και είναι μέλος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών στην Αγγλία και Ουαλία (ICAEW) και του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών της Κύπρου (ΣΕΛΚ).

Από το 2002 έως σήμερα έχει συμμετάσχει στην εκτέλεση ελέγχων Συμβάσεων Καταμερισμού Παραγωγής, καθώς και σε ελέγχους κοινοπραξιών ανάδοχων (Joint Venture) και κρατικής συμμόρφωσης για λογαριασμό της κυβέρνησης της Ισημερινής Γουινέας σε σχέση με διάφορες πολυεθνικές εταιρείες, όπως ExxonMobil Corp., Marathon Oil Corporation, Glencore Plc, Noble Energy Inc., Hess Corporation, Repsol S.A, Bechtel Corporation, Schlumberger Limited, Halliburton Company, Transocean Ltd, Baker Hughes Incorporated, Fluor Incorporated και Weatherford International και συνέβαλε στη βελτίωση του περιεχομένου των Συμβάσεων Καταμερισμού Παραγωγής της χώρας. Έχει εκπροσωπήσει την Κύπρο σε Διεθνές Σκακιστικό Πρωτάθλημα Νέων (1988 Τιμισοάρα – Ρουμανία) καθώς και σε δύο Σκακιστικές Ολυμπιάδες (1990 – Novi Sad, Γιουγκοσλαβία και 1992 – Μανίλα, Φιλιππίνες) ενώ το 1993 έφερε ισοπαλία με τον Anatoly Karpov, πρώην Παγκόσμιο Πρωταθλητή Σκάκι και τότε Νο 2 στον κόσμο.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου από τον Μάρτιο του 2014.

Γιώτα Λάμπρου - Μέλος

Η Δρ. Γιώτα Λάμπρου είναι Ανώτερη Λειτουργός Υδρογονανθράκων στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Από το 2006 έως το 2008 εργάστηκε στο Ινστιτούτο Ενέργειας Κύπρου ως Ενεργειακός Λειτουργός στον τομέα του πετρελαίου. Η Δρ. Λάμπρου εντάχθηκε στην Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας το 2008 στον Τομέα Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου και από το 2018 είναι Συντονίστρια Υποθέσεων Ενέργειας και Υδρογονανθράκων στο γραφείο του Υπουργού.

Η Δρ. Λάμπρου είναι κάτοχος πτυχίου Χημείας (2001) και διδακτορικού τίτλου στην Ετερογενή Κατάλυση και Περιβαλλοντική Τεχνολογία (2006) από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Επίσης, απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Διαχείριση Πετρελαίου, Φυσικού Αερίου και Ενέργειας (2018) από το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Έχει δημοσιεύσει πλειάδα άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια στον τομέα της χημικής μηχανικής/καταλυτικής χημείας, ενώ έχει επίσης συμμετάσχει σε εργαστήρια και εκπαιδεύσεις σχετικά με τον τομέα των υδρογονανθράκων (νομικά και τεχνικά). Έχοντας εμπλακεί στο πρόγραμμα υδρογονανθράκων της Κύπρου από τα πρώτα στάδια, συνεχίζει μέσω της θέσης της στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να έχει ολοκληρωμένη εμπειρία του ρυθμιστικού, νομικού και λειτουργικού πλαισίου του τομέα.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου από τον Μάρτιο του 2019.

Λένας Μυλωνάς – Μέλος

Ο Λένας Μυλωνάς έχει 20ετή επαγγελματική εμπειρία στον τομέα των υδρογονανθράκων, με ειδίκευση στον σχεδιασμό, την κατασκευή και τη διαχείριση υποθαλάσσιων υποδομών και αγωγών. Έχει εργαστεί σε σημαντικά έργα όπως το Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν, το PSVM στην Αγκόλα και τον αγωγό Nordstream στη Ρωσία, μεταξύ άλλων. Ανάμεσα στις ευρείες και ποικίλες του δεξιότητες, περιλαμβάνονται η εμπορική αξιολόγηση, η μηχανική σχεδιασμού, η διαχείριση λειτουργίας, παράδοση συμβολαίων και διαχείριση έργων.. Η εμπειρία του κ. Μυλωνά εκτείνεται από τον τομέα των υπηρεσιών στον τομέα των κατασκευών και η συνδυασμένη του εμπειρία έχει αποδειχθεί πολύτιμη για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικής συνεργασίας που απαιτείται για την επιτυχή εκτέλεση των έργων. Ο κ. Μυλωνάς επίσης ενδιαφέρεται ενεργά στην καθοδήγηση της επόμενης γενιάς επαγγελματιών υδρογονανθράκων. Επί του παρόντως είναι Διευθηντής Υποθαλάσσιων Εργασιών για το κοίτασμα Karish στο Ισραήλ, ένα έργο που αλλάζει τα δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου από τον Μάρτιο του 2014.

Τάσος Παντελή – Μέλος

Ο Τάσος Παντελή είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Queen Mary University of London με πτυχίο Νομικής (Bachelor of Laws – LLB (Hons)). Το 2000 αναγορεύτηκε σε Barrister στο Lincoln’s Inn. Ακολούθως, το 2001 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο (Master of Laws – LLM) στο «Εμπορικό και Εταιρικό Δίκαιο» από το King’s College London. Το 2002 έγινε δεκτός στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο. Το 2010 έγινε συνέταιρος στην Ανδρέας Σοφοκλέους & Σία και παράλληλα το 2014 διορίστηκε μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (Ε.Υ.Κ) στην οποία προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση σε νομικά θέματα.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου από τον Νοέμβριο του 2014.

Πάνος Παπαναστασίου - Μέλος

Ο κ. Παπαναστασίου είναι Καθηγητής στο Tμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Κύπρου. Διετέλεσε ιδρυτικός Πρόεδρος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος (2002-2008) και Ιδρυτής και Προεδρεύων στο Πρόγραμμα Αρχιτεκτονικής (2004-2006), καθώς και Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής (2009-2014). Είναι επίσης ο ιδρυτικός διευθυντής του μεταπτυχιακού Προγράμματος Μηχανικής Πετρελαίων. Αποφοίτησε το 1984 από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στις ΗΠΑ όπου πήρε μεταπτυχιακό δίπλωμα (M.Sc) το 1986 και διδακτορικό δίπλωμα (Ph.D) το 1990. Εργάστηκε περισσότερα από 15 χρόνια στη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Ερευνητικό Κέντρο Schlumberger στο Cambridge της Αγγλίας από το 1991 έως το 2002 και ως σύμβουλος της Schlumberger στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία από το 2002-2007. Από το 2011 έως το 2017 ήταν Σύμβουλος των κυβερνήσεων της Κύπρου για θέματα εξερεύνησης, ανάπτυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Η εξειδίκευση και η επιστημονική του συμβολή είναι στους τομείς α) Εφαρμοσμένης και Υπολογιστικής Μηχανικής: γεωυλικά, θεωρίες πλαστικότητας, μικρομηχανική, μηχανική θραύση, ροή σε πορώδη μέσα, ανάλυση πεπερασμένων στοιχείων β) Γεωμηχανική πετρελαίου που περιλαμβάνει προβλήματα σχετικά με τη σταθερότητα των φρεατίων, την υδραυλική ρωγμάτωση, την πρόβλεψη και τον έλεγχο λείανσης, τη γεωμηχανική ταμιευτήρων και την αποθήκευση CO2 γεωλογικών και. γ) τη διαχείριση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ανάντη εξερεύνηση και παραγωγή και τη δημιουργία εσόδων από φυσικό αέριο. Έχει δημοσιεύσει πέραν των 160 άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, σε πρακτικά συνεδρίων και κεφάλαια βιβλίων και είναι επίσης κάτοχος 3 ευρεσιτεχνιών. Είναι σύμβουλος έκδοσης σε επιστημονικά περιοδικά γεωμηχανικής και μηχανικής πετρελαίου.

Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου από τον Μάρτιο του 2019.

Αρμοδιότητες

Το προσωπικό της ΕΥΚ έχει την αρμοδιότητα να συμβάλλει σε όλα τα στάδια της αλυσίδας διαδικασιών σε σχέση με τους Υδρογονάνθρακες, από την ανάπτυξη των ταμιευτήρων και των υποδομών, στην εμπορική ανάλυση και διαχείριση. Με αυτό τον τρόπο, η εταιρεία μπορεί να υποστηρίξει τη βέλτιστη αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

 

Η Εμπορική μας Ικανότητα

  • Ικανότητα κατανόησης της αγοράς για την αποτελεσματική συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις
  • Υπολογισμός Ισορροπιών προσφοράς και ζήτησης
  • Διαμόρφωση καμπυλών τιμών
  • Σύνδεση της παγκόσμιας αγοράς ΥΦΑ με τις περιφερειακές τιμές
  • Καθορισμός όρων για συμβάσεις αερίου αγωγών και ΥΦΑ

 

Η Ικανότητα μας στο Υπέδαφος

  • Περιφερειακή ανάλυση του δυναμικού υδρογονανθράκων της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου
  • Εντοπισμός και αξιολόγηση δυνητικών κοιτασμάτων
  • Αξιολόγηση ποσότητας & αποθεμάτων υδρογονανθράκων για επιβεβαιωμένες ανακαλύψεις
  • Χαρακτηρισμός και διαχείριση κοιτασμάτων
  • Αξιολόγηση του κινδύνου εξερεύνησης υδρογονανθράκων & των κινδύνων που συνδέονται με το ρυθμό εξάντλησης των κοιτασμάτων

 

Η Ικανότητα μας στις Εγκαταστάσεις και στη Ανάπτυξη Κοιτασμάτων

  • Συγκέντρωση των κρίκων της αξιακής αλυσίδας, προκειμένου να αναπτυχθούν και να αξιολογηθούν τα σχέδια ανάπτυξης κοιτασμάτων και να υποστηριχθούν οι εμπορικές δραστηριότητες
  • Ανάλυση κόστους
  • Επανεξέταση του στόχου ανάπτυξης και μελέτη των αποτελεσμάτων πώλησης
  • Διεξαγωγή μελετών για την διάθεση του αερίου για τον καθορισμό των οικονομικών προοπτικών υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη
  • Μελέτη αναδυόμενων τεχνολογιών

Εκτελεστικά Μέλη

Δημήτρης Φεσσάς - Εκτελών Χρέη Γενικού Διευθυντή

Ο κ. Φεσσάς είναι Εγγεγραμμένος Μηχανολόγος στο Ηνωμένο Βασίλειο (UK Engineering Council) και Μέλος (Fellow) του Institute of Marine Engineers, Scientists and Technologists. Ασχολείται με τη βιομηχανία υδρογονανθράκων για περισσότερα από 20 χρόνια, ξεκινώντας από την μηχανική σχεδιασμού , και προχωρώντας στην διαχείριση εργασιών υποθαλάσσιων κατασκευών. Έχει εργαστεί για μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών και για μεγάλες εταιρείες εκμετάλλευσης όπως Subsea7 and BP με τις οποίες εργάστηκε στην Βόρειο Θάλασσα, και σε έργα βαθέων υδάτων στην Δυτική Αφρική. Από το 2015 εργοδοτείται από την Εταιρεία Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) σε διευθυντικές θέσεις, ενώ από το 2018 εκτελεί χρέη Γενικού Διευθυντή. Ο κ. Φεσσάς συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της ΕΥΚ, καθώς και στην επίβλεψη των δραστηριοτήτων της ΕΥΚ στην στήριξη των υπεράκτιων δραστηριοτήτων της Κύπρου συμπεριλαμβανομένων τον εντοπισμό σημαντικών κοιτασμάτων, την πρόοδο προς εκμετάλλευση του Αφροδίτη, καθώς και στην συμμετοχή της Κύπρου σε περιφερειακές δραστηριότητες της ευρύτερης Ανατολικής Μεσογείου.